Hoe verschillend zijn mensen van gorilla’s?

Een pasgeboren gorilla wordt na zijn geboorte nagekeken en reageert op de koude stethoscoop. Daarnaast een foto van een pasgeboren baby die exact hetzelfde reageert als de gorilla. Verschillen we eigenlijk wel zoveel van de gorilla?

Het is een schattige foto en een intrigerende theorie, maar is het waar? Hoe gelijk staan gorilla’s aan mensen? Hier zijn een aantal verrassende feiten van onze primaat broeders die je kunt overwegen:

  • Gorilla’s staan op één na het dichts bij de mens. Het dichts bij staat de chimpansee.
  • Mensen en gorilla’s delen ongeveer 98% van dezelfde genetische code.
  • De communicatie van gorilla’s staat net als bij de ons in verbinding met de linker hersenhelft.
  • Gorilla’s lijden aan dezelfde ziektes als de mens.

Het DNA van de mens verschilt 1,75% met het DNA van een gorilla, 1,37% met het DNA van een chimpansee en 3,4% met het DNA van een orang-oetan. De chimpansee is daarmee dus het meest verwant aan de mens, maar een groot deel van het menselijk genoom lijkt sterker op dat van de gorilla dan op dat van de chimpansee.

Koko, een vrouwtjes gorilla die het onderwerp is van vele studies over apen en mensen, is geleerd om gebarentaal te gebruiken en gesproken taal te begrijpen. Koko heeft een werkende woordenschat van zo´n 1000 tekens. Als je dit hebt gemist, raad ik je zeker aan om deze video te bekijken van Robin Williams en Koko!

Wat denk jij? Lijken we meer op gorilla’s dan we denken? En met de alsmaar kleiner wordende gorilla populatie, als resultaat van ziekte, sloperij en verlies van leefgebied, zouden deze inzichten effect moeten hebben op de richtlijnen voor het beschermen van gorilla’s?

Deel je mening in een reactie hier onder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dowload Alle 160+ Vegan Deelplaatjes In Eén Keer!

Meer bewustzijn verspreiden op social media. Vul je voornaam en e-mailadres in om het zip-bestandje te ontvangen.

Advertisment ad adsense adlogger