Dingen die jij kunt doen voor dieren

Wil ook iets doen voor het dierenwelzijn? Dat is super tof van je! Er zijn veel dingen die je zou kunnen overwegen om te gaan doen.

Van het uitlaten van de honden bij het dierenasiel tot de mensheid bewuster te maken van de problemen in dierenwelzijn. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn een aantal manieren voor jou om het verschil te maken in jouw omgeving.

1. Leef het leven barmhartig

Barmhartigheid wil zeggen; tonen van erbarmen, medelijden voor die het moeilijk hebben. Heb gevoel voor het leed van anderen, zowel mens als dier.

2. Doneer-actie organiseren

Organiseer een doneer-actie voor één van je favorieten goede doelen. Heb je geen favoriet, kies dan uit de lijst met goede doelen die ik heb samengesteld.

3. Vrijwilligheidswerk

Ga langs een asiel gaan bij jou in de buurt. Daar kunnen ze altijd wel vrijwilligers gebruiken en er zitten genoeg dieren te wachten op jouw liefde en aandacht.

4. Spullen schenken aan een asiel

Schenk spullen die hard nodig zijn aan een asiel in Nederland of buitenland. Denk aan dierenvoedsel, oude dekens en handdoeken, speeltjes, etc.

5. Adopteer een dier zonder thuis

Als je voelt dat dat je onderdak kunt bieden aan een dier zonder thuis, ga dan alsjeblieft naar een dierenasiel bij jou in de buurt. Het is een goed idee om twee dieren te adopteren zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.

6. Laat je beest helpen!

Steriliseer of castreer je huisdier! Dit helpt met het verminderen van ongewenste en dakloze dieren over de hele wereld.

7. Draagmand onderweg meenemen

Neem voor de zekerheid een draagmand mee in de auto om zo een dier te vervoeren in geval van nood.

8. Verminder het autorijden!

We zijn allemaal hard bezig met het vervuilen van het milieu en brengen daarbij ook het leefgebied van dieren in gevaar. Help mee klimaatverandering tegen te gaan en neem voor de verandering een keer de fiets of het openbaar vervoer.

9. Gedwongen entertainment

Ga niet naar circussen en beurzen waar dieren worden gebruikt voor entertainment. Laat je stem horen voor dat soort onnodige vormen van dierenmishandeling. Dieren zijn hier niet om ons te vermaken.

10. Koop diervriendelijke producten

Kijk of het product niet op dieren is getest.

11. Denk na voordat je een dier neemt

Wij zijn verantwoordelijk voor de dieren die wij in ons leven nemen. Koop of adopteer geen dier zonder daar eerst goed over te hebben nagedacht, of als cadeau voor een ander.  Dit zijn vaak de dieren die worden teruggebracht, naar een asiel worden gebracht of worden ingeslapen.

12. Beloof jezelf geen bont te dragen

Als is het maar een “klein beetje” op het randje van je handschoenen of laarzen, het dier heeft verschrikkelijke leed meegemaakt. Dit gebeurd op een bont-boederij of in het wild gevangen en vermoord. Bont dragen is onnodig en het laat tevens zien dat jij vóór uitbuiting van dieren voor kleding bent.

13. Promoot barmhartigheid

Ga naar de sportschool in kleding met daarop een dier-vriendelijk bericht, een sticker op je auto of wandel met een boek dat barmhartigheid ten opzichte van de dieren promoot. Laat boekjes en foldertjes achter in de wachtkamer van de tandarts, dokter of bij de stomerij.

14. Licht uit voor de vogels!

Vraag kantoorgebouwen om ’s nachts hun lichten uit te doen. Jaarlijks vliegen een heel groot aantal vogels zichzelf te pletter, omdat ze denken dat ze er doorheen kunnen. Thuis kun je bijvoorbeeld stickers met vogelvormen op het raam plakken. Dit werkt alleen als je er genoeg op plakt.

15. Organiseer een veggy BBQ of picknick

Laat de mensen weten hoe lekker vegetarisch kan zijn! Je kunt ook de familie meenemen naar een vegetarisch restaurant in de buurt.

16. Stop met het eten van dieren

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je zou moeten stoppen met het eten van dieren. Net  voor het moment dat dieren worden geslacht slaan ze letterlijk doodsangst uit. De stresshormonen die door de dieren wordt aangemaakt is heel slecht voor onze gezondheid.

Heb je toch nog moeite om helemaal van vlees af te stappen, probeer dan in elk geval te minderen. Koop bijvoorbeeld in plaats van twee stuks vlees één stuk vlees en verdeel deze.

Bekijk hier de Vegan Compass, een Google maps based kaart met vegan(-friendly) locaties.

17. Ook niet op vakantie

Koop op je vakantie geen producten van bedreigde diersoorten, zoals ivoor of andere lichaamsdelen. Eet geen vlees van bedreigde diersoorten, zoals gorilla’s en chimpansees in Afrika. Laat gerust de verkoper weten dat je het er niet mee eens bent!

18. Scholen en buurthuizen

Geef een speech of huur iemand in om te komen spreken over dierenmishandeling en mededogen richting dieren op jouw school, bibliotheek en buurthuis. Misschien is er bij jou in de kantine een mogelijkheid voor meer keus voor vegetarisch of veganistisch voedsel.

19. Organiseer een dieren-docu-avond

Bij iemand thuis, op school, in de bibliotheek of in de bioscoop.
Een aanrader om te kijken: Earth (2006)

20. Houd je vast aan je mening

Of het nou je oma’s hart is die je breekt als je de worstjes niet op eet die ze speciaal voor jou heeft gemaakt, je vriend je mee vraagt koeien omver gooien of de modebladen die je vertellen dat je lelijk bent als je niet hun make-up koopt dat op dieren is getest. Laat je niet van de wijs brengen. Je zult jezelf meer respecteren en uiteindelijk zal iedereen dat doen.

21. Teken petities

Door petities te tekenen laat je je stem horen voor de dieren. Teken zoveel petities als je kunt op Petities.nl.

22. Laat je horen!!

Als je getuige bent van een situatie waar er slecht wordt omgegaan met dieren, spreek de dader dan aan of bel het nummer: 144. Zorg wel dat er nog een getuige bij je is. We denken zo vaak dat iemand anders het probleem wel oplost, maar als we ons niet laten horen, wie doet dat dan wel? Sla het nummer van de dierenambulance bij jou in de buurt op in je telefoon.

23. Radio en televisie

Moedig radiostations en praatprogramma’s op televisie aan om te discussiëren over dierenproblemen.

24. Vertel het door!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wordt betrokken bij het helpen.
Bezoek onze pagina’s op Facebook, Twitter, YouTube en Google+.

Weet jij nog een manier on te kunnen helpen voor het welzijn van dieren? Laat het ons weten.

Advertisment ad adsense adlogger